• Home
  • Čím zaplatíte bydlení?

Čím zaplatíte bydlení?


Pro drtivou většinu lidí je v dnešní době bohužel hypotéka nutným předpokladem pro to, aby si vlastní bydlení mohli pořídit. Hypotéka je účelový úvěr, který umožňuje lidem s průměrnými příjmy financovat koupi či rekonstrukci bydlení. Banka poskytne žadateli celou částku a následně po sjednanou dobu splácí splátky. Problém u hypotéky je v tom, že je to závazek na desítky let, a lidé musí mít ještě sjednaná pojištění, pokud by například nemohli splácet z důvodu nemoci nebo ztráty zaměstnání.

budova banky

Hypotéka na bydlení je dnes nevyhnutelná, a pokud nechcete celý život strávit v nájmu, budete si ji nejspíš muset vzít i vy. Musíte ale počítat s tím, že už není tak jednoduché ji získat. Banky mají stanovená nová a přísnější pravidla, která není snadné splnit. Musíte mít naspořenou určitou částku, protože 100% hypotéky už banky nedávají, nebo musíte mít stavební pozemek a nebo dům určený k rekonstrukci. Kromě toho musíte samozřejmě chodit do práce, mít nejlépe smlouvu na neurčito, a nesmíte mít exekuce ani další splátky, protože by vám snižovaly bonitu.

Část lidí si hypotéku sjednává osobně, někteří si ji sjednávají prostřednictvím finančního poradce. Není snadné najít finančního poradce, který bude nezávislý a dokáže lidem poradit to nejlepší, co aktuálně banky nabízí. Dávejte si pozor na poradce, kteří pracují pro jednu konkrétní banku, protože daná banka nemusí nabízet zrovna nejlepší možný úrok.

peníze bydlení

Není dobré si brát hypotéku, pokud nevíte zda už například nečekáte rodinu a nebo zda nepotřebujete spíše nové auto. Každá půjčka navíc a každá těžší životní situace vám cestu k získání hypotéky ztěžují, a vy tak sice hypotéku získat můžete, ale budete mít velké problémy se splácením. Nejlepší je splatit současné závazky, a až teprve potom řešit hypotéku, kterou budete splácet téměř až do důchodu.